Alarmsysteem meldt door via een telefoonaansluiting naar de meldkamer?
Informeer eerst voordat u overstapt op een andere telefoonaansluiting!

Een alarmsysteem kan vaak niet zomaar aangesloten worden op de huidige modem/routers van internet plus bellen aanbiedingen. Dit geldt zowel voor glasvezel, kabel- als xDSL aanbiedingen met telefonie. Wat de valkuilen zijn, maar ook de oplossingen, leest u hieronder.

Bij uitval 230 Volt
Tijdens een elektra uitval zal een alarmsysteem overschakelen op de ingebouwde noodstroomvoorziening. De doormelding over een gewone telefoonlijn blijft werken, omdat de telefoonlijn wordt gevoedt vanuit de wijkcentrale.
Maar als u belt via VoIP, glasvezel en/of kabel, dan valt uw modem/router wel uit!
Er zijn drie oplossingsrichtingen;

  1. Een aparte telefoonlijn behouden voor het alarmsysteem, of
  2. Een noodstroomvoorziening maken voor voor de modem/switch/router, waardoor de melding wel door kan gaan, of
  3. Een backup melding via een andere route, zoals een GPRS melding via het GSM net.

De laatste mogelijkheid geniet de voorkeur, want deze oplossing zorgt ook voor een alternatief als de vaste verbinding om welke reden dan ook niet aktief is (bv uitval internet oid).

Niet compatible

  1. Een aanbieder van een 3 in 1 pakket levert een modem/router met een telefoonaansluiting op het kastje. Deze aansluiting hoort hetzelfde te kunnen als een gewone analoge telefoonaansluiting zoals iedereen die vroeger thuis had. Maar dat is niet het geval!
    Als een nummer wordt gekozen, dan worden deze nummers door een combinatie van toontjes (DTMF toontjes) gevormd en verstuurd. Nu zal een doorkiezer van een alarmsysteem ook met toontjes de alarminformatie doorgeven, maar gebruikt hiervoor soms nog hogere tonen, die niet goed genoeg worden doorgegeven. Met een gewone telefoonlijn ging dit altijd goed, maar met deze kastjes ertussen wil dit nogal eens een probleem veroorzaken.
  2. Bovendien levert een gewone telefoonlijn een gelijkspanning van ongeveer 47V, terwijl een telefoonaansluiting uit zo'n kastje vaak een veel lagere spanning afgeeft. Hierdoor kan het voorkomen dat alarmkiezers deze lagere spanning kunnen intepreteren als een telefoonlijnfout, waardoor de melding niet wordt verstuurd en er op het bediendeel een melding staat dat de telefoon niet functioneert.

Een goede oplossing hiervoor is over te stappen naar doormelding via IP. En omdat dit ook via de modem/router loopt is een backup verbinding via GPRS daarmee de beste keuze. Een bijkomend voordeel is dat er geen gesprekskosten meer worden berekend bij elke melding. Meester Electronics bied u de oplossing door een nieuwe IP kiezer en een GPRS M2M abonnement aan te bieden. Onze monteurs maken het graag voor u.

Het systeem is meteen klaar voor de toekomst en zal bij uitval internet of 230V toch via de GPRS backup een melding versturen!