Camerabewaking
Observeren wat er in ruimten gebeurt? Of achteraf bekijken wat er is gebeurd na een incident? Of juist continue kentekens of processen herkennen en de gegevens ervan automatisch opslaan? Voor elk doel zijn geschikte camerasystemen leverbaar.

Afbeelding camera RTV2.jpgObservatie
Wenst u te weten wat er nu gebeurt in een andere ruimte of wilt u later kunnen zien wat er is gebeurd, dan spreken we van een observatiesysteem. Alle beelden kunnen opgeslagen worden.

Het observeren van mensen of processen is veiliger vanuit een andere ruimte of soms niet eens mogelijk in dezelfde ruimte.

De camera's voor deze doeleinden worden zodanig ingesteld, dat een strategisch gebied wordt bekeken. Zo worden speeddome camera's gebruikt om op afstand de camera te richten en in te zoomen.

Hikvision logo.png


Beeldherkenning
Willen we mensen of zaken herkennen en deze later terug kunnen terugvinden, dan worden de camera's ingesteld om zoveel mogelijk detailinformatie te kunnen zien. Zo is het mogelijk met software gezichten te herkennen of kentekenplaten te lezen en deze informatie door te geven aan een computersysteem. Of we koppelen elektronica aan die in de gaten heeft dat iemand een andere route loopt dan normaal en geeft zodoende een alarmsignaal aan.

Voor deze situaties zijn b.v. speciale auto speeddomes in de markt. De camera staat gericht op een vooraf ingestelde plek, daar beweegt wat en de camera volgt het bewegende object en zoomt in.

IP of conventionele camera's
Een IP camera krijgt een IP adres in uw datanetwerk. Vervolgens zijn de beelden te ontvangen door een willekeurig in of buiten het gekoppelde netwerk. Voordelen zijn flexibiliteit bij hogere bandbreedte hogere beeldkwaliteit mogelijk (megapixelcamera's) en standaard UTP bekabeling met voeding vanuit het datanet (power over ethernet). Nadelen zijn o.a. een hoger dataverkeer, mogelijke sabotage door verkeerde patches en de camera's zijn duurder. IP systemen zijn vooral geschikt voor gezichtsherkenning, beelden die later digitaal vergroot moeten kunnen worden en voor camera's waar de technicus moeilijk bij kan komen met een kabel.

Conventionele camera's passen we minder toe, omdat de coaxbekabeling alleen speciaal voor die camera's wordt aangelegd. De camera's zijn goedkoper, maar de beeldkwaliteit kan niet meer verbeteren. Conventionele systemen zijn vooral geschikt voor observatie en registratie op plaatsen waar de camera op zijn installatieplaats kan worden afgeregeld en ingesteld.

Uitvoeringenspeeddome-camera.jpg
Camera's in een boxuitvoering zijn het bekendst. Een body met daaraan een lens geschroefd aan een plafond of muursteun heeft een prima preventieve werking. Deze camera kan voor toepassing buiten ingebouwd worden in verwarmde buitenbehuizingen. Maar als de camera bij voorkeur niet zo moet opvallen worden de domecamera's (halve bollen) toegepast. Door een getinte kap te kiezen kan de bezoeker niet zien hoe de camera gericht staat. Moet de camera echt worden verborgen, dan zijn daarvoor speciale camera's leverbaar. Bovendien bouwt Meester Electronics op verzoek de camera's op locatie onzichtbaar weg.

Camera's ingebouwd in een intercomsysteem kunnen eveneens worden gekoppeld aan een groter camerasysteem. De beelden kunnen in woningen ook worden getoond op de TV's in het huis. De eigen zender laat dan de gewenste beelden zien op elke televisie in het huis.

Verlichting
Camera's hebben licht nodig om de beelden te kunnen opnemen. Camera's gericht op een buitendeur dienen geschikt te zijn voor plotseling invallend zonlicht. Er zijn ook speciale dag-nachtcamera's geschikt voor sterk wisselende verlichting. Er zijn verschillende mechanische of elektronische systemen die de camera geschikt maken voor de af- of aanwezigheid van voldoende licht. Over het algemeen is er voor een kleurenbeeld meer licht noodzakelijk.
Maar het is ook mogelijk discreet bij te lichten door infrarood lampen op te stellen. Het beeld wordt dan opeens alsof er daglicht aanwezig is.

Opnamesystemen
Vroeger werd de video timelapse recorder gebruikt, maar deze wordt niet meer verkocht. Alle systemen gebruiken nu harddisks, waarop de beelden digitaal worden opgeslagen. Door verschillende beeldcompressietechnieken zijn er nogal wat mogelijkheden. De harddiskrecorder kan gebruikt worden voor de conventionele camera's en hybride harddisksystemen kunnen zowel IP- als conventionele camerabeelden opnemen. De netwerkharddisks kunnen alleen de beelden van IP camera's opnemen.

Regelgeving
Aan het opnemen van beelden zijn regels verbonden in verband met de privacy. Een goed advies van een professional van Meester Electronics is onontbeerlijk. Zo wordt elke situatie voorzien van maatwerk.